Wespen

Nut en overlast van wespen

Wespen zijn zeer nuttig. Ze eten dagelijks vele tientallen insecten, waaronder vliegen, muggen en larven van insecten. Verder zijn ze dol op nectar, vruchtvlees, vruchtensappen, limonade, jam en bier. Kortom, consumpties die de mens vaak ook erg lekker vindt. Op deze manier kan de mens vrij snel overlast ervaren van wespen. Wespen bestrijden is alleen zinnig als ze overlast of gevaar opleveren, bijvoorbeeld als zij hun nest in of zeer dichtbij woningen hebben gecreƫerd.

Herkennen van bijen en wespen

Regelmatig worden wespen verward met bijen of hommels. Bijen en hommels  zijn, net als wespen , nuttige dieren. Ze verkrijgen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen en spelen een belangrijke rol in de bestuiving van planten.

Voorkom overlast

U kunt het beste wespen, bijen en hommels die uw huis binnenkomen, weer naar buiten helpen. Dit kunt u doen door een glas over het insect te zetten en papier eronder te schuiven.

Omdat ze op lekkernijen afkomen, kunt u die het best goed afdekken of in een koelkast bewaren. Let ook op dat u een rietje gebruikt als u bijvoorbeeld limonade uit een blikje drinkt; er kan namelijk een wesp in het blikje gekropen zijn.

Als u een actief wespennest aantreft in een spouwmuur, maakt het dan nooit van buiten dicht. De wespen zullen dan mogelijk een opening binnen het huis maken en daar met grote getallen binnen komen.

Bestrijding van wespen

Een bestrijding wespen zelf uitvoeren kan zeer gevaarlijk zijn. Op het moment dat de bestrijding wordt uitgevoerd voelen de wespen zich bedreigd en zullen zeer agressief worden. Laat daarom een wespennest bestrijden door een professional om het risico op steken te voorkomen. U kunt daarvoor contact opnemen met VOB ongediertebestrijding voor een vakkundige bestrijding.